Nunta tradițională în Ciocănești- partea 1
- PR in mediul online
- May 9, 2018
- 2 min read
Momentul unirii destinelor a doi tineri este unul dintre cele mai frumoase evenimente din viața unei familii și chiar a unei comunități. Fiecare alege să trăiască diferit clipa de vis respectând, într-o măsură mai mare sau mai mică tradițiile moștenite din moși strămoși. Dacă în mediul urban aceste obiceiuri și ritualuri au fost înlocuite de modernități, la sat lucrurile stau total diferit. Timpul nu a reprezentat niciodată un impediment pentru ca tinerii să se țină în continuare de lecțiile învățate de la bunici.

Când vine vorba de Bucovina, poate cea mai ofertantă zonă a României din punct de vedere al frumuseții naturale și a tradițiilor moștenite, nu există nicio îndoială legată de faptul că nunta este un eveniment cu o importanță deosebită. La Ciocănești, localnicii știu foarte bine că totul trebuie pregătit ca la carte. Întreaga comunitate se implică total pentru a fi alături de cei doi tineri care își doresc să își întemeieze o familie. În concepția tradițională, noua familie trebuie consfințită și apărată printr-o serie de acte rituale și ceremoniale, menite să o ferească de forțele răufăcătoare, să-i aducă fecunditate, prosperitate și viață fericită.

În Ciocănești, obiceiurile legate de căsătorie sunt mai pline de culoare, elementele de ritm și manifestările folclorice se îmbină într-un adevărat spectacol. Când tinerii și-au cunoscut în de ajuns atât calitățile, cât și defectele și au hotărât să își unească destinele pentru tot restul vieții are loc ceremonialul pețitului. Feciorul bun de însurătoare, însoțit de părinți și un om ,,bun de gură”, merge la casa miresei pentru înțelegere. Cu mulți ani în urmă, acțiunea se petrecea numai seara pentru a se evita gura satului, în cazul în care cele două părți nu reușeau să se pună de acord. La tocmeală, discuțiile cele mai aprinse sunt purtate cu privire la lucrurile cu valoare materială (animale, case, pământ). Părinții miresei și ai mirelui mai stabilesc și unde va locui tânăra familie, se înțeleg asupra datei când va avea loc nunta și aleg nașii de cununie, vătăjeii (cavalerii de onoare), druștele (domnișoarele de onoare), bucătăreasa șefă, dar și muzicanții.

Între tocmeală și nuntă se organizau în trecut clăci, unde viitoare mireasă și druștele coseau împreună cămașa mirelui și a miresei. Ștergarele pentru nași erau țesute din timp, fiind parte din zestrea miresei.
Din marele complex al obiceiurilor legate de căsătorie face parte și chemarea la nuntă. Doi sau șase vătăjei aleși din rândul prietenilor sau rudelor mirelui și miresei, călare, îmbrăcați în straie de sărbătoare, cu o năframă cusută pe umărul stâng ca semn distinctiv, cheamă în ziua din ajunul nunții sau cu două, trei zile înainte întreg satul la marele ospăț.
Despre ceea ce se întâmplă mai departe, dar și despre care este șirul evenimentului în continuare veți afla mai multe în articolele următoare dedicate nunții tradiționale din Ciocănești.
Surse foto: nuntabucovineana.ro
adevarul.ro
Commentaires