Nunta tradițională în Ciocănești (II)
- PR in mediul online
- May 19, 2018
- 2 min read
În primul articol legat de nuntă am dezvăluit care sunt pașii pe care familiile celor doi miri îi urmăresc pentru ca totul să meargă ca la carte și să fie respectate tradițiile moștenite din străbuni. Părinții mirelui și ai miresei stabilesc din timp detaliile precum nașii, cavalerii și domnișoarele de onoare sau biserica în care se vor cununa cei doi.

Ziua nunții în Ciocănești este una de mare sărbătoare. În configurația întregii ceremonii nupțiale, după ce au fost chemați toți invitații, un loc aparte îl ocupă luatul miresei de acasă. În armonia cromatică a costumelor populare, în nechezatul cailor și clinchetul de zurgălăi, oamenii mirelui, invitați și călăuziți de vătăjei urmează alaiul spre casa miresei. În atmosfera de înaltă bucurie sufletească se desfășoară de la poarta miresei alte momente din ceremonialul nunții.
Pentru început se simulează o adevărată luptă în orații între vătăjeii mirelui și ai miresei. În urma triumfalei orații susținute de principalul reprezentant al mirelui, lehău în grai local, vătăjelul miresei prezintă nuntașilor, pe rând, o momâie din paie îmbrăcată în costum popular, apoi o bătrână cu însemne de mireasă, îmbrăcată în haine ponosite, spre dezamăgirea și hazul nuntașilor și o fetiță frumoasă, dar prea mică pentru a trece în rândul nevestelor.

În tot acest timp, în casă este mare agitație deoarece are loc gătitul miresei. După ce druștele au pieptănat și împletit părul fetei, nașa îi fixează balțul, un voal de culoare albă. Este un moment emoționant, foarte puternic. Tânăra își va părăsi casa și familia pentru a pătrunde într-un univers supus altor canoane decât cele știute. Despărțirea este grea și plină de dramatism.
După numeroasele insistențe ale lehăului și ale întregului alai, mireasa este adusă. Explozia de bucurie este susținută și de chiuiturile străvechiului ritual. Deschiderea porților, oferirea colacului, a ploștilor sau a sticlelor cu vin de către mire marchează o altă secvență din ceremonialul nunții: masa mică de la casa miresei care durează cel puțin o oră. În Ciocănești se păstrează și astăzi datina ca mireasa să fie dată peste masă viitorului soț în credința că va avea parte în noua casă de belșugul pe care l-a avut la părinți.

La nunta din Ciocănești, cel mai important și emoționant moment este luatul iertării, adică iertăciunea, un adevărat simbol al respectului și al dragostei celor doi tineri pregătiți să își ia viața în propriile mâini. Mirii le cer părinților să îi ierte dacă le-au greșit, le mulțumesc pentru tot ceea ce le-au oferit și le cer binecuvântarea. După acest solemn ritual, nuntașii încing hore și se veselesc în curtea din casa miresei, ceea ce reprezintă jocul colacilor și al verighetelor. Alaiul nunții pornește spre biserică acolo unde socrii invită preotul la cununie. După terminarea ceremoniei religioase, mirii, împreună cu nuntașii se întorc la casa mirelui unde va avea loc masa cea mare. Aici, tinerii căsătoriți sunt întâmpinați de soacra mică și soacra mare cu tradiționala pâine și sare. Înainte de a începe masa, preotul sfințește mâncarea și băutura după care încep dansul și voia bună.
Nunta este un eveniment important pentru locuitorii comunei Ciocănești, iar acest lucru se poate observa din faptul că ei respectă cu sfințenie fiecare tradiție. Dacă dorești să vezi o nuntă ca în povești, te poftim la Ciocănești!
Sursa foto: discoverbucovina.ro
Comments