Fiecare festival spune o poveste Festivalul păstrăvului din Ciocănești ( II )
- PR in mediul online
- May 17, 2018
- 2 min read
Ieri am vorbit despre Festivalul Păstrăvului din Ciocănești și numeroase activități desfășurate în cadrul acestuia. Articolul de astăzi continuă firul narativ al povestirii și revelă celelalte surprize de care au avut parte turiștii satului muzeu.

Consiliul local din Ciocănești a dorit să le ofere celor prezenți o experiență unică și să-i provoace să revină oricând cu drag în staul muzeu. În acest sens, în perioada festivalului, Ciocăneștiul le-a arătat vizitatorilor comorile păstrate cu grijă timp de ani îndelungați, găzduind expoziția de lăzi de zestre. S-a desfășurat o paradă a celor mai frumoase lăzi de zestre din comunele sucevene precum Ciocănești, Malini, Califindești, Iacobeni, dar și din Maramureș de la Vinerea, Cândești și Bardari. Localnicii acestor localități, îmbrăcați în costume populare specifice zonelor au prezentat participanților obiectele de colecție. Conform etnografului Agela Pavaluic în cadrul expoziției au fost prezente lăzi de zestre brașovene datate din secolul XVI, lăzi despre care Nicolae Iorga vorbea în scrierile sale.

Însă experiența ciocăneșteană nu se incheie aici. Îmbrățisând inițiativa primarului comunei de a adopta un stil arhitectural specific la construirea fiecărei locuințe noi și fiind impresionați de motivul caselor ornamentale ale satului, Policolor a lansat campania „Redescoperă culorile României”. Sărbătorind 50 de ani de la lansarea pe piață, Policolor a donat consiliului 700 de litri de vopsea și câteva tone de materiale de construcții pentru a fi folosite în revopsirea caselor și Muzeului Etnografic, precum și în redecorarea celor existente.
Din dorința de a-i încuraja pe locuitori să continuie cu stăruință păstrarea tradiției arhitecturale specifice Ciocăneștiului, brandul de vopsele împreună cu specialiștii în urbanism și arhitectură au nominalizat „Cea mai frumoasă locuință tradițională”, „Cea mai frumoasă grădina cu flori”, „Cea mai frumoasă ladă de zestre” și „Cel mai frumos costum popular”.

Ca voia bună să continue atât locuitorii cât și vizitatorii s-au putut delecta cu muzică folk și poezie susținută de diverși interpreți precum, Andrei Păunescu, Magda Pușcaș Vasile Mardare, Valentin Moldovan. Așa cum menționam anterior, primarul comunei a ținut să le arate celor prezenți tot ce este mai bun din Ciocănești, invitându-i la un spectacol artistic susținut de Ansamblul „Bistrița Aurie” din Ciocănești.

În continuare au avut loc manifestări demonstrativ-spotrive „De la hapuc la oină”, realizate de un fost jucător în vârstă de 60 de ani care a oferit detalii despre joc. Dorința locuitorilor de a păstra obiceiurile străvechi este atât de mare, încât în 2014 Radu Roată a demerat o acțiune prin care îi incuraja și învăța pe tinerii din Ciocănești tainele jocului specific locului natal.

Sursă foto:
www.revista-satu.ro
www.revistadinlemn.ro
www.nasul.tv
radioiasi.ro
www.ziarmm.ro
Comentários