Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă în Ciocănești
- PR in mediul online
- May 16, 2018
- 2 min read
Sărbătorile de iarnă sunt în fiecare an prilej de bucurie pentru locuitorii comunei Ciocănești. Aceștia se pregătesc din timp pentru numeroasele activități ale perioadei și știu cel mai bine cum să atragă iubitorii de frumos. Atmosfera de la sat este incomparabilă, mai ales atunci când vorbim despre expunerea unor tradiții și obiceiuri care se credeau demult dispărute. Tocmai aceasta este adevărata comoară a celor din Ciocănești, așa că, în fiecare an ele se dezvăluie cu și mai multă putere, demonstrând că timpul nu este un dușman.

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă are loc anual chiar în zilele de Crăciun. În aceste trei zile răsună neîncetat colindele, iar autoritățile locale pregătesc de fiecare dată un adevărat spectacol de sărbători pentru localnici. Chiar dacă vremurile se schimbă, tradițiile rămân intacte în comuna Ciocănești. Obiceiurile și datinile sunt cele mai îndrăgite de oamenii locului, aduc veselie și spiritul unui nou început, un timp nou, un an curat pe care toată lumea îl dorește mai bun și mai îmbelșugat.
Ziua de 27 decembrie, a treia a Crăciunului, în care este prăznuit Sfântul Arhidiacon Ștefan a devenit, în ultimii ani, ziua în care Ciocăneștiul sărbătorește, dar, mai ales, în care își etalează frumusețile locului și artiștii din sat. Se pune la cale o mică scenetă dedicată unor momente importante din viața lui Ștefan cel Mare. Practic este vorba despre o manifestare atotcuprinzătoare cu atât mai mult cu cât nici obiceiurile de Anul Nou nu sunt uitate.

Pentru a fi siguri că anul care o să vină va fi unul mai bun, localnicii din Ciocănești îl întâmpină așa cum au făcut-o din moși strămoși, cu recitaluri de colinde, cu Plugușorul și multă veselie și voie bună. Desigur, nu putem să nu menționăm tradiționalul joc al ursului, caprei sau cerbului care fac parte dintr-un ritual special conceput pentru această perioadă a anului. Este, de fapt, vorba despre un ceremonial al vieții și al morții în care măștile simbolizează trecerea granițelor și reunirea lumii de aici cu cea de dincolo, iar timpul moare doar pentru ca apoi să poată renaște.

Acest festival este un regal de artă și spectacol pentru iubitorii sărbătorilor de iarnă, dar și pentru cei care își doresc să descopere tradițiile și obiceiurile. Ciocănești reprezintă dovada clară a faptului că orice anotimp are frumusețile lui și că viața la sat este una dintre cele mai armonioase și pline de înțelesuri nedescoperite.
Sursa foto: Instagram
Comments