top of page

Localnicii din Ciocănești își spun poveștile

  • Writer: PR in mediul online
    PR in mediul online
  • May 12, 2018
  • 2 min read

Fiecare colț al țării își spune povestea într-un mod caracteristic, iar frumusețile zonelor au o unicitate pe care nimic nu ar putea să o umbrească. Fie că vorbim despre munți falnici, dealuri după care se ascunde soarele când apune sau ape învolburate ce susură zgomotos, România este minunată, iar oamenii o descriu prin intermediul propriilor experiențe.


Ciocăneștiul este lada de zestre a spiritului bucovinean autentic, este casa cea mare, adică odaia cea curată și bucuroasă de oaspeți a gospodăriei bine întemeiate, este numele frăției dintre oameni. Văzut de sus, Ciocăneștiul seamănă cu o cetate a cărei ziduri de apărare sunt Munții Suhard și Occina Mestecănișului. Aici așezările păstrează crâmpeie de viață arhaic, tradițional al oamenilor, iar acest lucru se datorează, poate și distanței mari față de reședința de județ de 106 km.

Prima poveste pe care v-am dezvăluit-o în primele noastre articole o avea în prim plan pe doamna Leontina Țăranu, cea care a dus numele satului Ciocănești mai departe, fiind cea care și-a pictat singură casa cu modele tradiționale. Mai apoi, fiecare localnic și-a înfrumusețat propria casă pentru ca aceasta să devină o adevărată podoabă.


Valeria Ciocan, o altă localnică a satului Ciocănești povestește emoționată despre averea neprețuită pe care o are, lada de zestre. După cum mărturisește chiar ea, lada de zestre a fost primită de la părinți în urmă cu 58 de ani. Preșuri, cămăși, ștergare, toate făcute de mână cu cea mai mare migală. Printre acestea se numără și alte obiecte precum o icoană, un ceas deșteptător, dar și un fier de călcat. ,,Toate aceste lucruri le am de la mama mea, de acasă așa că nu am dus lipsă de nimic. Am mers mai departe cu acest obicei pentru că apoi am început să le fac singură.” mărturisește femeia cu emoție în glas.


Localnicii au fost prezenți la un târg de zestre care se organizează frecvent în Ciocănești și care oferă posibilitatea celor dornici să afle povești nemuritoare să vadă cu proprii ochi lucruri făcute manual.


Sursă foto: doxologia.ro

 
 
 

Kommentarer


  • Facebook - White Circle

© 2018 Ivan Castanela, Olteanu Ionelia, Stroe Ligia. Proudly created with Wix.com

bottom of page