top of page

Fiecare festival spune o poveste: Festivalul păstrăvului din Ciocănești

  • Writer: PR in mediul online
    PR in mediul online
  • May 15, 2018
  • 2 min read

Satul muzeu din Suceava găzduiește în fiecare an vestitul Festival al Păstrăvului. În această perioadă turiștii au șansa să desfășoare alături de localnici o serie de activități specifice zonei, dar și să descopere în profunzime frumusețea naturală a Ciocăneștiului.



În anii precedenți, ultimii plutași autentici ai zonei au organizat „Săptămâna plutăritului”. Această activitate, prin care se realiza comerțul încă din anii ’69 a fost readusă la viață de către Vasile Morar, Vasile Raia și Petre Cântea care au reconstruit plutele în dorința de a le oferi turiștilor o croazieră în stil autentic. Mai mult decât atât, turiștii au avut posibilitatea să învețe cum să lege lemnul cu șufa, să taie bușteanul cu joagărul sau să îl curețe cu barda și cuțitoaia.



Pe lângă aceasta, vizitatorii au avut șansa să experimenteze drumeții pe muntele Suhard până la stânele turistice. Acolo au fost întâmpinați de ciobanii care i-au servit cu bucate tradiționale precum urdă și caș, cârlan jintuit, preparate din oaie gătite la ciaun. Cea mai vestită stâna Șfețărie este recunoscută pentru beciurile vechi de peste 150 de ani, unde era păstrat șvaițerul pentru maturare timp de 120 de zile. Ceea ce este interesant este faptul că aceastea s-au păstrat și sunt folosite până în zilele noastre.




O altă parte a turiștilor au urcat muntele Suhardului călare, turismul ecvestru fiind tot mai promovat în Vatra Dornei. Primarul comunei Ciocănești a afirmat că încurajează promovarea acestui lanț muntos, întrucât dorește să devină un punct turistic pentru vizitatorii zonei.



În cadrul festivalului, turiștii au fost invitați să cunoască mina Oița, a cărei activitate datează încă din anul 1770. Aceștia au fost echipați corespunzător temperaturilor scăzute din mină și au pornit spre „inima pământului”, descoperind pe traseul lor echipaje ale foștilor mineri, cărucioare cu care era transportat minereul, spațiul special amenajat în care era depozitată dinamita.



Concursul de pescuit la muscă a reprezentat una dintre atracțiile principale pentru amatorii sportului. În cadrul acestui concurs toți peștii erau eliberați, folosindu-se cârlige fără spin, astfel încât peștii să nu fie răniți. Premiile acordate pescarilor de către Clubul Royal Vatra Dornei se diferențiau în funcție de numărul de pești, dimensiunile și frecvența de prindere a acestora. Bonitatea de care se bucură apele Bistriței, fac din aceasta locul ideal pentru desfășurarea Campionatului Național de Pescuit.


Sursă foto : www.impactfm.ro

www.intermediatv.ro

www.horeca.ro

www.vatra-dornei.info


 
 
 

Comments


  • Facebook - White Circle

© 2018 Ivan Castanela, Olteanu Ionelia, Stroe Ligia. Proudly created with Wix.com

bottom of page