Festivalul Național al Ouălor Încondeiate
- PR in mediul online
- May 13, 2018
- 2 min read
Satul Ciocănești este cunoscut pentru numeroasele evenimente pe care le găzduiește an de an, în funcție de anotimp. Fie că vorbim despre târguri atractive sau festivaluri pline de tradiție, acestea reușesc să atragă ca un magnet turiștii dornici să afle mai multe despre obieciurile unui loc de poveste.

Simbol primordial considerat, potrivit tradiției, sămânța vieții, oul este vopsit și încondeiat în zilele de joi și sâmbătă din Săptămâna Mare, iar această îndeletnicire a înroșirii ouălor rezervată femeilor a căpătat la Ciocănești o însemnătate deosebită. Din forfota pregărilor pentru o nouă ediție a Festivalului Național al Ouălor Încoindeiate, aflăm și câteva secrete care sunt bine păstrate. Aceste secrete sunt legate de tehnicile folosite pentru ca ouăle să arate spectaculos, desprinse din cele mai frumoase povești. Se pare că oul în ceară este una dintre cele mai vechi tehnici folosite de localnici.

Cea dea XV a ediție a Festivalului a debutat pe 25 martie în prezența a numeroși încondeietori de ouă, meșteri populari și a publicului iubitor de tradiții. Pentru al șaselea an consecutiv s-au desfășurat concursuri de încondeiere de ouă pentru elevi și studenți. Cele mai reușite opere de artă au fost premiate de juriul de specialitate. Copiii de la școala din Ciocănești s-au bucurat chiar și de o lecție de folk predată de însuși Ștefan Hrușcă din cadrul unui program ce face parte din Festival. Ulterior a avut loc un simpozion tematic în cadrul căruia specialiștii au vorbit despre influența istoriei poporului român asupra evoluției artei încondeierii ouălor și au fost lansate două volume de poezii. Meșterii s-au întrecut în expunerea celor mai frumoase și interesante ouă pe care cei interesați le-au putut achiziționa la prețuri cuprinse între 5 lei și 200 de lei.

În fiecare an se încearcă promovare adevăratelor valori, iar Bucovina este locul ideal pentru acest lucru, mai ales că zona deține bogății inestimabile și inconfundabile. Festivalul mai cuprinde și diverse alte activități culturale prin care se încearcă readucerea la lumină a unor tradiții care au fost uitate, dar și popularizarea unor obiceiuri din alte zone ale țării pe care localnicii nu le cunosc. Localnicii din Ciocănești beneficiază de o tradiție lungă a încondeierii ouălor ce a fost transmisă din generație în generație, pictând modele populare ce se găsesc pe hainele de sărbătoare, dar și pe casele tradiționale.
Această manifestare unică în țară își dorește să pună în valoare frumusețea tradiției zonei (încondeierea ouălor), dar și popularizarea comunei muzeu Ciocănești.
Sursă foto: evenimente-ciocanesti.ro
Comentarios