top of page

Ciocănești, locul în care tradiția se oglindește pe un tărâm de poveste

  • Writer: PR in mediul online
    PR in mediul online
  • Apr 18, 2018
  • 3 min read

Updated: Apr 21, 2018

România este una dintre cele mai frumoase țări de pe lumea asta, și nu spunem acest lucru pentru că am fi călătorit pe toate continentele existente, ci pentru că, în fiecare zi, descoperim locuri minunate la noi în țară, chiar fără să le vizităm. Pentru că ni se dezvăluie treptat ce a fost lăsat pentru noi și cât de norocoși suntem, ca popor. Hadeți să nu ne pierdem speranța în România și să o valorificăm așa cum merită și așa cum ar fi făcut și străbunii noștri!


Frumusețile pe care le ascunde sunt nerăbdătoare să fie descoperite și să iasă la lumină.

Nu o să mai continuăm cu ceea ce în mod sigur ați tot auzit sau citit. Vrem doar să știți că mai sunt foarte multe de văzut, mai ales dacă sunteți un împătimit al călătoriilor prin cele mai inedite locuri. Am creat acest blog special pentru cei care sunt pasionați în a dezlega taine, povești, mistere de nepătruns. Urmează să pătrundeți într-o incursiune în trecut, să aveți ocazia de a vedea cu proprii ochi și de a auzi că este posibil ca nemilosul timp să stea pe loc, să nu aibă efecte asupra oamenilor, obiceiurilor sau locurilor.

Ați auzit de satul Ciocănești? Dacă nu, vă aflați în locul potrivit, dar dacă da, avem rugăminea să împărtășiți cu noi experiența pe care ați trăit-o. Așadar, vedeta României, prima comună care a câștigat titlul de ,,Sat cultural” este reprezentată de satul Ciocănești din județul Suceava, un muzeu în mărime naturală. Se știe despre Bucovina faptul că reușește să cucerească pe oricine chiar din primele momente, dar se poate mândri și cu o adevărată bijuterie. Prima imagine pe care o veți avea în minte după ce veți descoperi satul Ciocănești este influențată de frumusețea caselor. Da, s-a înțeles bine. Fiecare casă are un element definitoriu pentru această zonă, ceva care să o distingă. Casele sunt încondeiate. Cam cât de minunat poate să fie acest lucru? Și noi care credeam că doar ouăle beneficiază de acest tratament special. Așa cum am mai spus, România vine în ajutorul nostru pentru a descoperi lucruri noi.

Prima întrebare pe care noi ne-am adresat-o a fost ,,de ce?”. Ei bine, se pare că este vorba despre o tradiție veche de secole. Localnicii au dus mai departe tradiția pictării locuințelor cu modele tradiționale, așa cum au învățat de la bunici și părinți. De aceea, în numele Consiliului una dintre regulile de bază ale comunei este aceea potrivit căreia oricine își construiește o casă are obligația de a o decora cu motivele deja consacrate.

Totul a început în momentul în care o localnică, pe numele ei Leontina Țăranu, a hotărât să își înfrumusețeze casa așa cum nimeni nu o mai făcuse. În acest moment, locuința ei este muzeu, tocmai pentru că a fost prima pictată, în 1950. Femeia este foarte mândră, mai ales că obiectivul ei este ca ,,și soarele să se uite” la pereții ei. Putem spune că dorința i s-a îndeplinit.

Ne-ar trebui zile întregi ca să comprimăm toate aspectele inedite ale satului pe care îl numim cu mândrie Ciocănești într-un singur articol. Tocmai din acest motiv, vă invităm să ne urmăriți cu interes activitatea de pe Facebook, precum și fiecare postare din cadrul acestui blog. Vă pregătim surprize frumoase! Pe curând!


Consiliul Local al comunei Ciocănești

Radu Ciocan – Primarul comunei Ciocănești


Surse foto: Cătălin Dumitrescu, HaiLaBord.ro

 
 
 

Comments


  • Facebook - White Circle

© 2018 Ivan Castanela, Olteanu Ionelia, Stroe Ligia. Proudly created with Wix.com

bottom of page